אימוני כושר בבית
נתון עובדתי לפתיחה: יותר ממחצית הנרשמים למכוני כושר פורשים באמצע שנת המנוי, או שאינם מחדשים אותו. עוד נתון: גידול עקבי ומתמיד נרשם במספר האנשים המעדיפים לרכוש מכשירי כושר ביתיים.
מה צריך לדעת כשעושים כושר בבית? ד"ר איתי זיו, סגן מנהל קמפוס שיאים באוניברסיטת תל-אביב, עונה:"לאימון גופני נדרשות שתי מערכות פעולה: אירובית (פעילות לב-ריאה) ואן-אירובית (שרירים). מי שרוצה לשפר את היכולת הגופנית שלו, חייב לשלב בין השניים. בניגוד למכון הכושר, שם יש מכשיר נפרד לכל קבוצת שרירים, מכשירי הכושר הביתיים הם בחלקם 'מולטי', כלומר כוללים כמה פונקציות באותו מכשיר".
איך אפשר לדעת איזה מכשיר לקנות?"בעת קניית מכשיר כושר ביתי, יש להקפיד קודם כל על מסיביות. כלומר, לבחון את עוצמתו של המכשיר, כמה כוח סוס יש לו וכמה שעות הוא מסוגל לפעול ביום בלי שיישרף אצלו המנוע. שנית - המשקל. יש לברר מהו המשקל המקסימלי של מתעמל שיכול להתאמן על המכשיר, ומהי עוצמת המהירות שאליה הוא מגיע. צריך לברר גם את מספר הפונקציות במכשיר - האם קיימות תוכניות אימון שמאפשרות עלייה בדרגת הקושי. ולבסוף - מהי מידת הבטיחות והנוחות באימון. למשל, במשטח הליכה צריך לוודא שהמסילה רחבה מספיק - כי ממסילות צרות עלולים ליפול".
הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לבדוק מכשיר שאתם רוצים לקנות:
"באופן כללי, ודאו שעל המכשיר מופיע שם היצרן, והאם קיים שירות תיקונים למקרה של תקלות. חשוב מאוד שהמכשירים יתאימו לתקציב המשפחתי. צריך לדעת: ככל שהמכשיר מקצועי יותר, מחירו גבוה יותר. מכשירי כושר מסווגים לפי שלוש דרגות: ביתי, חצי מקצועי ומקצועי, והשניים הראשונים הם שיתאימו לבית. כמובן שאסור שהמכשיר יהיה גדול מדי, כדי שלא יתפוס יותר מדי מקום. אסור להציב מאחורי המכשיר (בעיקר מסילה) מראה או חלון זכוכית - בשל החשש שאם מישהו ייזרק מהמכשיר לאחור, הוא עלול לפגוע בזכוכית".
מהם היתרונות של אימון בבית?"נוכחות הציוד בבית מכניסה את המתאמן למסגרת מחייבת. לא מבזבזים זמן בדרך אל המכון ובחזרה, לא צריך לחכות שהמכשיר יתפנה. האימון בבית נעשה תוך שמירה על אינטימיות ופרטיות".
מהם היתרונות של אימון בבית?"החסרון הבולט הוא העלות של מכשירי הכושר הביתיים".
נניח שהתגברנו על העלות. איך צריכה תוכנית האימון להיראות?"מתחילים באופן הדרגתי, קודם-כל, על מנת להסתגל לעבודה על המכשיר מבחינת קואורדינציה. צריך לייצב את הגוף על המכשיר, להתחיל באימון כוח והתנגדות בעזרת מכשיר כוח ומשקולות. בשלב השני - לעבור לאימון אירובי."לפעילות אירובית צריך להקדיש בין שלוש לשש פעמים בשבוע, בכל פעם בין 15 ל-60 דקות, בהדרגה. אימון כוח יש לבצע 4-3 פעמים בשבוע, בכל פעם חצי שעה. בכל שבועיים יש להוסיף לאימון 5 דקות, בהדרגה".
איך להבטיח שנתמיד באימוני הכושר?"בעזרת תוכנית אימונים מסודרת, הקפדה על ימים ושעות קבועים. חשוב גם לגוון את תוכנית האימון מדי חודש (מהר-לאט, מהחזה לרגלים ולהיפך, ועוד), כדי שהמתאמן - וגם השרירים - לא ישתעממו. ברור שעבודה עם מאמן כושר אישי (אצל מי שיכול להרשות זאת לעצמו כלכלית), תאפשר התמדה ועמידה ביעדי האימון".
נניח שהתגברנו על העלות. איך צריכה תוכנית האימון להיראות?"מתחילים באופן הדרגתי, קודם-כל, על מנת להסתגל לעבודה על המכשיר מבחינת קואורדינציה. צריך לייצב את הגוף על המכשיר, להתחיל באימון כוח והתנגדות בעזרת מכשיר כוח ומשקולות. בשלב השני - לעבור לאימון אירובי. לפעילות אירובית צריך להקדיש בין שלוש לשש פעמים בשבוע, בכל פעם בין 15 ל - 60 דקות, בהדרגה. אימון כוח יש לבצע 4-3 פעמים בשבוע, בכל פעם חצי שעה. בכל שבועיים יש להוסיף לאימון 5 דקות, בהדרגה".
איך להבטיח שנתמיד באימוני הכושר?"בעזרת תוכנית אימונים מסודרת, הקפדה על ימים ושעות קבועים. חשוב גם לגוון את תוכנית האימון מדי חודש (מהר- לאט, מהחזה לרגלים ולהיפך, ועוד), כדי שהמתאמן - וגם השרירים - לא ישתעממו. ברור שעבודה עם מאמן כושר אישי (אצל מי שיכול להרשות זאת לעצמו כלכלית), תאפשר התמדה ועמידה ביעדי האימון".